Anmälan

0 föreläsningar

SKRUVAS lyftes fram på UVAS-konferens

SKRUVAS lyftes fram som ett regionalt exempel på ungdomsprojekt när gruppen för nationell samordning kring UVAS höll träff i Stockholm. SKRUVAS projektledning bjöds dessutom in till studiebesök på Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning.

 

Syftet med UVAS-dagen var att samordningsgruppen skulle få ta del av forskning kring lokala styrningssätt och effektiva samverkansstrukturer. Maida Aljicevic, Olof Engqvist och Tomas Blad Lindahl var inbjudna för att presentera ESF-projektet SKRUVAS som ett regionalt exempel.

- Deltagarna såg det som positivt att vi fokuserar på samordning i de kritiska övergångarna. Många kände igen sig i beskrivningen av att målgruppen fastnar i de organisatoriska mellanrummen. Det framkom i dialogerna att UVAS-målgruppens skolmisslyckanden börjar redan på mellanstadiet och att insatser behövs redan i tidig ålder, säger Maida Aljicevic, projektledare för SKRUVAS.

 

Den främsta lärdomen som de tar med sig hem var resultatet i Stockholm universitets forskningsstudie ”Bortom goda exempel”.
- Lite oväntat visade studien att god samverkan inte är mest avgörande. Själva insatserna och god kännedom om UVAS-målgruppen är viktigast för att nå framgång, säger Maida.

 

En annan intressant insikt gav FOKUS 23-rapporten som MUCF tagit fram. Den visade att många goda initiativ görs i landet men att många kommuner saknar politiska målsättningar som rör hela UVAS-målgruppen.

 

ASK en styrka i länet

Under presentationen lyfte Tomas Blad Lindahl, chef för Projektenhet Kronoberg, fram den styrka som Arbetsmarknadssamverkan Kronoberg utgör för projektarbetet. Han menade att det är en stor fördel att representanterna i ASK sitter på flera stolar.

- I SKRUVAS styrgrupp kan vi därmed utse personer som både sitter i ASK, skolchefsnätverket samt i ledningsgruppen för samordning av länets hälso- och sjukvård, skola och socialtjänst, säger Tomas Blad Lindahl.

 

I nationell samordning för UVAS-frågor ingår MUCF, SKR, Arbetsförmedlingen, SPSM, Skolverket, Socialstyrelsen, Statens institution och Jämställdhetsmyndigheten. Utöver dem deltog Stockholms universitet på UVAS-träffen.

 

Studiebesök Stockholms stad

Under eftermiddagen besökte Maida, Olof och Tomas Stockholms stad som har en tydlig politisk enighet kring satsningen på KAA. Under 2023 omfattades cirka 7500 personer av KAA i Stockholms stad och av dem skrevs cirka 1200 in.

- Stockholms stad är duktiga på att starta, driva och implementera ESF-projekt. De erbjuder många insatser för målgruppen unga och de flesta har börjat i projektform. UNGVUX är ett exempel där Komvux erbjuds som en alternativ studieform när möjligheten inom den vanliga gymnasieskolan är uttömda. Det var också intressant att höra att de jobbar mycket med Supported Education och Supported Employment som vi även satsar på i SKRUVAS, säger Olof Engqvist, processledare för SKRUVAS.