Avslutade projekt
Undersida
Avslutade projektAvslutade projekt
Avslutade länsgemensamma projekt inom ASK.
SO Kronoberg
Ett projektet med huvudsyfte att skapa en digital basutbildning för länets samhällskommunikatörer. Målet är en basutbildning där berörd personal kan finna stöd i sitt arbete. SO Kronoberg avslutades sista augusti 2024.
Finansiär: Länsstyrelsen Kronoberg
Fast Care - Kom in
Nytt ESF-projekt för ukrainarna oktober till mars i länets samtliga kommuner samt Emmaboda och Nybro. Fokus för projektet var matchning mot arbete och friskvård. 201 personer deltog i projektet varav 155 kvinnor och 46 män. 56 deltagare fick anställning, varav 23 i kommunala och 33 i privata verksamheter.
Finansiär: ESF
Projektet aktivt okt 2023 - mars 2024
Utvärdering
Slutrapport
Kronoberg Cares
Projekt för att ge ukrainare som omfattas av massflyktsdirektivet stöd att komma närmare arbetsmarknad och utbildning samt ge ökad social delaktighet. Alla deltagare erbjöds sfi och projektet genomfördes i sju av länets kommuner.
Medfinansiär: ESF
Aktivt: nov 2022 - aug 2023
Utvärdering
Slutrapport
Brobyggare 2.0
Projektet Brobyggare 2.0 var en vidareutveckling av Brobyggare 1.0. Projektet riktade sig till alla invånare, framför allt i norra kommundelen. Genom att planera och utföra aktiviteter i Strömsnäsbruk och Traryd fick människor i alla åldrar, bakgrunder och etniciteter på ett naturligt och enkelt sätt möjlighet att börja bygga gemenskap, broar, mellan varandra.
Finansiär: Länsstyrelsen
Projektägare: Markaryds kommun
Aktivt: 2023-03-01 - 2024-02-29
SPiK
Sammansatt problematik i Kronobergs län (SPiK) var ett samverkansprojekt. Projektet skulle leda till att fler kvinnor och män som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden ska komma i arbete och utbildning. Projektets målgrupp var kvinnor och män 18-64 år som har varit arbetssökande eller sjukskrivna en längre tid, och som var i behov av samordnat stöd från flera professioner. Individanpassade riktade insatser med en stark koppling till arbetsmarknadens behov skulle ge deltagarna en långsiktig lösning. Målgruppen involverades genom tjänstedesign.
Finanisär: ESF
Projektet aktivt 2021–2022
Utvärdering
Stadsdelsmammor
Drevs av ID, Institutet för lokal och regional demokrati i Lammhult och Braås.
Finansiär: Länsstyrelsen i Kronobergs län
Projektet aktivt 2023-01-01 - 2024-02-29
Etableringssamverkan Kronoberg 2
I detta projekt skulle koordinatorns roll stärkas, så att fler gavs möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden. Man fokuserade särskilt på nyanlända kvinnors situation på arbetsmarknaden. Projektet fungerade som sammanhållande part i arbetet med de lokala och regionala överenskommelserna avseende samverkan kring nyanländas etablering.
Finansiär: ESF
Projektet aktivt 2020-2021
Etableringssamverkan Kronoberg
Etableringssamverkan Kronoberg var ett länsövergripande EU-projekt där länets alla kommuner och Arbetsförmedlingen samarbetade. Ett arbetsmarknadspolitiskt projekt för att stärka arbetssökandes etablering i samhället och på arbetsmarknaden. Åldersgruppen är 18-64 år.
Finansiär: ESF
Projektet aktivt 2017-2020
Utvärdering
Samordnad SO i Kronobergs län
Alla kommuner i länet deltog förutom Tingsryd som inte bedriver egen SO. Projektet hade som mål att öka samverkan kring SO i Kronobergs län, ge samhällskommunikatörerna kompetensutveckling, hitta former för samarbete med civilsamhället för att på det sättet hitta synergieffekter mellan samhällsorientering och samhällsinformation och i linje med det ta fram ett SOSI-material tillsammans med Uppvidinge kommun.
Finansiär: Länsstyrelsen i Kronobergs län
Projektet aktivt 2020-09-01 – 2021-11-30
SO Kronoberg
Projektet testade den sk. SOSOV-modellen (Samordnad Samhällsorientering i Västernorrland) , vilken gick ut på att ha regelbundna samordnarträffar och kontinuerlig kompetensutveckling för kommunikatörer på temat ”Att samtala om det som är svårt att samtala om” (som redan i tidigare projekt genomförts i samarbete med Noaks Ark Småland Halland). Projektet genomförde även SO Ung i Lessebo kommun, samt tog fram ett standardavtal för köp av SO mellan länets kommuner.
Finansiär: Länsstyrelsen i Kronobergs län
Projektet aktivt 2021-12-01 – 2022-12-31
Strategiska överenskommelser
Deltagande kommuner: samtliga i Kronobergs län samt de ingående aktörerna i ASK, Kronoberg, med fokus på AF
Projektet gick ut på att ta fram lokala överenskommelser kring områdena mottagande, etablering och arbetsmarknad med syfte att förbättra mottagandet av nyanlända, skapa en effektivare etablering och sysselsättningsgrad hos målgruppen samt att utveckla samverkansstrukturer.
Finansiär: Länsstyrelsen i Kronobergs län
Projektet aktivt: 2018-10-01 – 2019-12-31
Strategiska överenskommelser 2.0
Deltagande kommuner: samtliga i Kronobergs län samt de ingående aktörerna i ASK, Kronoberg, med fokus på AF.
Fortsatt framtagande av lokala överenskommelser, samt att utveckla de insatser som långsiktigt och hållbart behövs i arbetet med mottagande och etablering.
Finansiär: Länsstyrelsen i Kronobergs län
Projektet aktivt: 2020-01-01 – 2022-12-31
Framtid Kronoberg
Framtid Kronoberg var ett EFS-projekt i Kronobergs län med målet att minska arbetslöshet och utanförskap för ungdomar och unga vuxna i åldersgruppen 16-29 år.
Finansiär: ESF
Projektet aktivt 2012-2014
Matchning Kronoberg
Matchning Kronoberg var ett projekt som delfinansieras av Europeiska socialfonden. Projektet bygger på en strategisk samverkan, som syftar till att samla relevanta offentliga aktörer för att skapa bättre förutsättningar för matchning och kompetensförsörjning i Kronobergs län.
Delfinansiering: ESF
Projektet aktivt 2015- 2018
Kompetens för framtiden
I detta projekt skulle kommunerna fokusera på att skapa goda förutsättningar för asylsökande och nyanlända barn och ungdomar genom kompetensutveckling av personal som möter målgruppen. Projektet skulle resultera i att anställda kände sig trygga i att bemöta barn och ungdomar på ett sätt som gör att integrationen främjas.
Finansiering: ESF
Projektet aktivt 2016 – 2019
Hälsofrämjande etablering
Ett projekt som drevs av SKR i samverkan med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Målgruppen var nyanlända med misstänkt ohälsa och/eller funktionsnedsättning som avslutat AFs etableringsuppdrag. Syftet med identifiera, stödja och stärka målgruppen på deras väg mot arbete eller studier.
Finansiering: ESF
Projektet aktivt 2018–2020