Så jobbar SKRUVAS i Alvesta med att nå tjejer
I Alvesta är 29 unga personer inskrivna i SKRUVAS varav åtta är tjejer. Att få till en jämnare fördelning är något som projektmedarbetarna strävar efter.
Anne Strandh och Jonny Almlöf, ungdomskoordinator i projektet, berättar om hur de jobbar med att nå ut med projektet och hitta tjejerna.
- Vi besöker gymnasieskolan och Mötesplatsen för att fånga upp ungdomarna där de befinner sig och i kontakten med ekonomiskt bistånd påminner vi hela tiden om vikten av att nå tjejerna.
Olof Arvidsson som jobbar med det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i projektet kan konstatera att de får in färre tjejer från KAA-listan, Arbetsförmedlingen och ekonomiskt bistånd.
- Kanske beror det på att tjejer i allmänhet har bättre skolresultat och färre hoppar av gymnasiet. De som kommer till oss har ofta psykisk ohälsa.
Den uppsökande verksamheten är en metod de använder även när det gäller att hitta arbetsgivare.
- Vi knackar på och presenterar oss. På så sätt hittar vi praktikplatser både i Alvesta, Växjö och andra närliggande orter. Nu har vi också bjudit in arbetsgivare till ett frukostmöte för att informera om SKRUVAS och få input kring företagens behov. Nio arbetsgivare är anmälda, säger Anne Strandh.
När de väljer praktikplatser utgår de alltid från deltagarnas önskemål. Det måste kännas rätt för att ungdomarna ska vara motiverade och hittills har de lyckats. Tio deltagare är ute på praktik för tillfället.
Unikt för SKRUVAS i Alvesta är körkortsstödsteori som Olof Arvidsson, KAA, håller i. Deltagarna får öva på teori och köra i en simulator för att lättare klara körkortet som en väg till att lättare kunna få arbete.
Genom kommunen hittar allt fler deltagare till projektet som är väl förankrat inom olika instanser. Projektmedarbetarna har besökt nämnden Arbete och lärande och ska fortsätta med det en gång i kvartalet för att informera om nuläge i projektet.