Anmälan

Liquid error: comparison of String with 1 failed

2024-04-26 00:00

Finansiär: Länsstyrelsen §37- medel
Projektledare: Elin Gustafsson
Avslutas: 31 aug 2024

Bakgrund. En utmaning bland länets kommuner idag är att hitta personer som kan ta sig an rollen som samhällskommunikatör. Dels krävs det att personen har rätt språkkompetens och tillräcklig kunskap om det svenska och det samhälle de själva kommer ifrån. Utöver detta behöver de också kunskaper i hur man hanterar det pedagogiska och metodiska arbetet i en grupp. Många samhällskommunikatörer har mycket liten eller ingen tidigare erfarenhet av att undervisa/informera och möter sitt nya uppdrag dåligt förberedda. För att ge de nya (och redan etablerade) kommunikatörerna verktyg för att förbättra sina förutsättningar att klara uppdraget, ska de ges en kortare utbildning där de kan få kunskap, stöd, tips och exempel från verkligheten inom vad det arbetet som samhällskommunikatör innebär. Utbildningen kan med fördel även användas som fortbildning och som underlag till diskussioner kring uppdraget.

Upplägg
Projektets huvudsyfte är att skapa en digital basutbildning för länets samhällskommunikatörer och samhällsinformatörer. Innehållet i utbildningen speglar de behov som framkommit hos målgruppen genom intervjuer som gjorts och det är sammanställt med en didaktisk röd tråd där fokus ligger på att lära deltagarna hur de kan hjälpa sig själva i samhället efter kursens slut.  Materialet består av kortare texter med enskilda rubriker, indelade i 6 större moduler under olika teman. Kopplat till texterna finns kompletterande filmer. Efter några av texterna finns det reflektionsfrågor som ”eleverna” ska svara på digitalt utifrån sina egna tankar. Utöver detta finns det en sammanställning med länkar till websidor med ytterligare information om de olika oråden som berörs. På så sätt kan eleverna själva gå tillbaka, läsa mer eller fördjupa sig i ämnen då de dyker upp i klassrummet.  

Mål
Målet med projektet är att skapa en grundläggande basutbildning som berörda personer och personal kan läsa för att finna stöd i sitt arbete som samhällskommunikatörer. Genom att bli säkrare i sitt didaktiska arbetssätt hoppas de kunna skapa en tryggare miljö i klassrummet och därmed klara sitt uppdrag bättre. Det kan också medföra att man på ett tidigt stadium kan se om en person inte passar för uppdraget. När inflödet av nysvenskar minskar och därmed också grupperna i so, kan en digital basutbildning hjälpa till att säkerställa en fortsatt hållbar beredning för att enkelt kunna tilldelas enskilda kommunikatörer när och om behovet av nya grupper uppstår.

  • Uppdragsgivare: Länsstyrelsen §37- medel
  • Styrgrupp: ASK
  • Referensgrupp: Befintliga samhällskommunikatörer, tidigare deltagare i so, skolledare, personal ur civilsamhället ( 7 män, 6 kvinnor)
  • Målgruppen är befintliga och nya samhällskommunikatörer, samhällsinformatörer och personal från civilsamhället inom Kronobergs län.
  • Omfattning på utbildningen beräknas vara motsvarande 3 dagar om personen befinner sig på en B1-B2- nivå i svenska språket.
  • Projektledare: Elin Gustavsson
  • Projektet avslutas 31 augusti 2024